Koelinstallaties: bedrijfszeker en energiezuinig

Polytechniek B.V. heeft al meer dan 40 jaar een uitstekende naam op het gebied van koeltechniek. Wij leveren verschillende koelsystemen, waarvan de besturing is afgestemd op uw project en waarmee uw installatie zo energiezuinig mogelijk draait. Voor een zuinige werking valt verder te denken aan weersafhankelijke condensordrukregelingen, heetgasontdooiing, elektronische expansieventielen en frequentiegeregelde compressoren.

De verschillende koelsystemen die wij bouwen zijn:

Separate dx-koelsystemen

Hierbij heeft elke koelcel een aparte installatie met een eigen compressor. Dit wordt vaak toegepast bij kleine vermogens en/of grote onderlinge afstanden tussen de cellen.

Centrale dx-koelsystemen met expansieventielen

Doordat de verdampers aangesloten zijn op een centraal systeem is het mogelijk om per cel (tijdelijk) meer dan 100% koelcapaciteit te leveren. Dit is vooral van belang bij het snel inkoelen van bepaalde producten.

Centrale pomp-koelsystemen

Deze systemen zijn vooral interessant bij grote koelvermogens (> 150 kW). Naast de voordelen van het centrale DX-systeem is het pompkoelsysteem energiezuinig en staat het borg voor hoge betrouwbaarheid.

Indirecte centrale pomp-koelsystemen (ammoniak)

Met de steeds strenger wordende milieu eisen wordt het hoogrenderende, milieuvriendelijke koudemiddel R717 (Ammoniak) weer interessant als koudemiddel. Door te kiezen voor een indirect systeem, waar naast het koudemiddel ammoniak een koudedrager (bijvoorbeeld 30% ethyleenglycol) zorgt voor het koelen van de verdampers in de cel, worden de risico’s op calamiteiten door lekkage beperkt (veiligheid) en zijn er ook geen problemen met milieuvergunningen. Zie hiervoor ook ons kennisbank artikel “Koelen met een natuurlijke koudemiddel”.

Bijna alle systemen worden tegenwoordig voorzien van het energiezuinige heetgas ontdooisysteem. Hierbij wordt de warmte, die normaal afgevoerd wordt via de condensor en verloren gaat, gebruikt om een verdamper te ontdooien.

Al jaren is het verplicht bij elke koeltechnische installatie een logboek aan te maken. Elk logboek bevat een hoeveelheid documentatie van de installatie, waar ook allerlei administratieve handelingen voor nodig zijn. Bij een centraal systeem is er slechts sprake van één logboek met alle gegevens van de installatie. Dit bespaart tijd en dus kosten!