Koudetechniek

Polytechniek heeft al sinds 1980 een uitstekende naam op het gebied van koeltechniek in de agrarische, industriële en utiliteitssector. Wij leveren verschillende koelinstallaties, waarvan de besturing is afgestemd op het project en waarmee de koelinstallatie zo energiezuinig mogelijk draait. Weersafhankelijke condensatietemperatuur-regelingen, heetgasontdooiing, elektronische expansieventielen en frequentiegeregelde compressoren zijn hiervan enkele voorbeelden. De integratie van deze verschillende technieken zorgt voor een perfecte afstemming en een efficiënte werking. Ook hebben wij een jarenlange ervaring op het gebied van natuurlijke koudemiddelen, zoals propaan en ammoniak.

S C R O L L

De verschillende koelinstallaties die wij bouwen zijn:

  • Airconditioning;
  • Separate dx-koelsystemen;
  • Centrale dx-koelsystemen met expansieventielen;
  • Centrale pomp-koelsystemen;
  • Indirecte centrale pomp-koelsystemen (ammoniak/glycol);
  • Centrale pomp-koelsystemen (ammoniak/glycol).

Lees hier alles over de verschillende koelinstallaties.
Meer weten over natuurlijke koudemiddelen? Klik hier.

R22 vervangende koudemiddelen

Per 1 januari 2015 is het niet meer toegestaan om bestaande R22-installaties bij te vullen met R22 of de met R22 gemengde service-koudemiddelen. Uit onderzoeken blijkt dat vele honderdduizenden koelinstallaties in Nederland nog draaien met R22. Veel van die installaties moeten in de komende jaren worden vervangen door installaties met R22 vervangende koudemiddelen of natuurlijke koudemiddelen.

Koudemiddelen met minder broeikaseffect

Bij Polytechniek leggen we de nadruk op de overgang naar natuurlijke koudemiddelen. Is een natuurlijk koudemiddel een kans of een bedreiging? Na het verbod op R22 – vanwege het aantasten van de ozonlaag – is in Europa de volgende ronde gaande, namelijk de overgang naar koudemiddelen met minder broeikaseffect. Dit wordt in het Engels aangeduid als Global Warming Potential (GWP). Het na 2000 veel toegepaste koudemiddel R507 of R404a heeft een GWP van bijna 4000, wat betekent dat 1 kg van dit middel net zoveel broeikaseffect heeft als 4.000 kg CO2.

Wereldwijd verbod op GWP-koudemiddelen

Met een auto die 100 gr/km uitstoot, zou u 40.000 km kunnen rijden voor hetzelfde effect. De hoge GWP-koudemiddelen worden wereldwijd in de ban gedaan omdat er door lekkage koudemiddel in de atmosfeer terechtkomt. Al per 1 januari 2022 mag in een aantal gevallen geen nieuw koudemiddel met GWP>150 meer nieuw worden geïnstalleerd. Zelfs R134a valt dan dus af. Voor bestaande installaties is het bijvullen met koudemiddel GWP>2500 verboden per 1 januari 2020.

Certificering

Als installateur van technische installaties voldoen we bij Polytechniek aan de meest strenge eisen en certificeringen. Wij zijn in het bezit van alle certificaten om de door ons aangeboden technieken uitstekend te kunnen uitvoeren. Ook zijn we aangesloten bij Techniek Nederland en de Nederlandse Vereniging van Koude- en Luchtbehandeling (NVKL). Met deze certificeringen blijft een goede bedrijfsvoering ook in de toekomst gewaarborgd.