Nieuws 01-06-2010

01 Jun

Persbericht koudemiddelen

Cursist van de maand Jeroen Bergers


'Koudemiddelen kunnen sluipmoordenaars zijn'

Een beetje raar is het wel, erkent Jeroen Bergers (38) uit Lutjebroek. Bergers is koeltechnisch servicemonteur bij installatiebedrijf Polytechniek in Venhuizen en schetst dat in principe iedere monteur – weliswaar onder leiding van een ervaren collega – in de praktijk kan gaan sleutelen aan complexe koelinstallaties, waarbij levensgevaarlijke gassen vrij kunnen komen. "Hier bij PTC+ ben ik nu bezig met een training over natuurlijke koudemiddelen, zoals ammoniak en CO2, waarbij heel veel aandacht is voor de veiligheid. Die kennis is heel waardevol, want koudemiddelen kunnen sluipmoordenaars zijn."

Het is een van de eerste echte lentedagen van 2010. Jeroen wil graag vertellen wat hij komt doen bij PTC+ en wat hij van zijn training in Ede vindt. Maar graag wel even lekker in het voorjaarszonnetje, fijn om even op te warmen na een hele ochtend bij de koelinstallatie, in en rond de vriescel in het gloednieuwe techniekgebouw in Ede.

De training 'natuurlijke koudemiddelen' is nog nieuw bij PTC+ en bovendien uniek in Nederland. Na het verbod op koudemiddelen zoals Cfk's en Hcfk's, vanwege hun vernietigende effect op de ozonlaag en andere milieunadelen, gaan natuurlijke koudemiddelen een steeds prominentere rol spelen. Met name ammoniak en CO2, maar ook stoffen als butaan en propaan zijn beschikt om te koelen en komen van nature in de atmosfeer voor, zodat van enige milieubelasting geen sprake is. Echter, in geconcentreerde vorm zijn de stoffen levensgevaarlijk voor de mens. Ammoniak en CO2 kunnen bedwelmend zijn, zodat na bewusteloosheid zelfs de dood kan intreden. Daarom is uiterste voorzichtigheid geboden bij het onderhoud en installatie van machines die met deze stoffen werken.

"Ik werk inmiddels zo'n 17 jaar bij Polytechniek BV, een specialistisch koeltechnisch en elektrotechnisch bedrijf in de agrarische sector. We zijn vooral actief in de tuinbouw in de kop van Noord-Holland met lucht- en waterbehandeling en daarnaast ook de installatietechniek ten behoeve van vries- en koelinstallaties. Bij ons zijn veel koel- en vriescellen voor de bloembollen en witlof. Als servicemonteur kom ik bij die bedrijven voor onderhoud en het inregelen van de machines. Mijn baas wil zich onderscheiden met de nieuwste inzichten rond veiligheid en training van de monteurs, vandaar dat ik hier ben."

"Tot nu toe konden we eigenlijk alleen in de praktijk leren met deze installaties om te gaan onder leiding van een ervaren collega. En als je dan het idee hebt dat je wel zelfstandig aan de slag kunt, ga je alleen op pad. Voor het eerst is er nu een training op dit gebied, compleet met examen en diploma, waarbij specialisten de training verzorgen in een omgeving waar je op een veilige manier met stoffen als ammoniak en CO2 kunt werken en de veiligheidssystemen in werking kunt zien. Zo kun je zelf ervaren wat er onder bepaalde omstandigheden gebeurt met deze stoffen."

Voor Jeroen is de cursus nieuw, evenals de docenten. Na anderhalve dag training kan Jeroen nog geen definitief oordeel vellen over de kwaliteit van de training. "Maar de eerste indruk is wel heel goed. We zijn professioneel ontvangen en de docenten maken een heel deskundige indruk. De uitleg is duidelijk, de mensen van PTC+ zijn echte praktijkmensen die precies weten wat je als servicemonteur in je dagelijks werk zoal kunt tegenkomen."

"Er is heel veel aandacht voor de veiligheid rond het werken met deze natuurlijke koudemiddelen. Een oud-commandant van de brandweer gaf enkele uren instructie in het omgaan met gasmaskers en patronenfilters. Maar ook zaken als wat je doet in geval van calamiteiten, hoe je slachtoffers helpt en welke hulpdiensten je precies inschakelt, komen aan bod. Heel nuttig, allemaal toch dingen die waar je op eigen houtje niet mee aan de slag gaat. In de loop van de cursus leren we bovendien ook veel over de eigenschappen van de stoffen waarmee we werken. Een beetje achtergrondkennis is nuttig, omdat je dan beter het belang van veiligheidmaatregelen kunt begrijpen."

Jeroen is in gezelschap van nog twee collega's van hetzelfde bedrijf. "Als wij na afloop positief over deze training zijn, dan overweegt onze werkgever nog meer collega's de opleiding te laten volgen." 

Nieuwsarchief