Project

C.V. COR – Oostwoud

C.V. COR is al meer dan dertig jaar een trouwe klant van Polytechniek. We zijn hier ontzettend trots op, net als op de gunning voor het leveren en monteren van een (natuurlijke) energiezuinige koelinstallatie voor de opslag en kweek van witlof(pennen).
S C R O L L

C.V. COR in Oostwoud is een echt familiebedrijf. Naast de broers Siemen, Kees, Jan en Dirk Ruiter, de vennoten van het bedrijf, zijn hier veel familieleden aan het werk of aan het werk geweest. Het bedrijf is in 1959 opgericht door vader Cor Ruiter. In eerste instantie was het een gemengd tuinbouwbedrijf waar tulpen en verschillende groenten werden geteeld. In 1977 is aan de Liederik in Oostwoud een trekkerij gebouwd en een jaar later is het familiebedrijf hier het jaar rond witlof op watercultuur gaan telen. Tegenwoordig wordt het bedrijf nog steeds vanaf deze locatie gevoerd. In 2019 is C.V. COR overgedragen aan de zonen Aik en Niels en neef Michel. Samen zijn zij verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding, waarbij ieder zijn eigen taak heeft. Het productiebedrijf biedt arbeidsplaatsen aan 25 tot 30 medewerkers.

Hoe gaat de witlofteelt bij C.V. COR in zijn werk?
De teelt van witlof bestaat uit twee delen. Eerst worden de witlofpennen op het land geteeld. Vervolgens wordt in de trekkerij witlof van deze pennen getrokken. C.V. COR laat de witlofpennen op contract telen in de Noordoostpolder, Zeeland en de Wieringermeer. De teelt van de witlofpennen loopt van het zaaien op het land in mei, tot en met het oogsten in oktober/november. Wanneer de witlofpennen rijp genoeg zijn, worden ze gerooid en naar Oostwoud getransporteerd. Hier worden de pennen gesorteerd en opgeslagen in koel- en vriescellen.

Energiezuinige koelinstallatie voor witlof(pennen)
C.V. COR is al meer dan dertig jaar een trouwe klant van Polytechniek. We zijn hier ontzettend trots op, net als op de gunning voor het leveren en monteren van een (natuurlijke) energiezuinige koelinstallatie voor de opslag en kweek van witlof(pennen). Om precies te zijn, gaat het om twee koelinstallaties die vervangen worden door één energiezuinige koelinstallatie van ruim 585 kW, voor negen koelcellen en veertien kweekcellen.

Natuurlijke koudemiddelen
Ook hier hebben we gekozen voor het gebruik van natuurlijke koudemiddelen, omdat deze middelen zeer goede koeltechnische eigenschappen hebben en nauwelijks bijdragen aan het broeikaseffect. Hiermee dragen we bij Polytechniek bij aan de duurzaamheid binnen de branche.

De technieken die bij C.V. COR zijn toegepast:

 • Koudetechniek;
 • Luchtbehandeling;
 • Watertechniek;
 • Verwarming;
 • Regeltechniek;
 • Elektrotechniek.

De werkzaamheden die Polytechniek heeft verricht:

 • Energiezuinige koelinstallatie van 585 KW met natuurlijke koudemiddelen (ammoniak) voor 9 koelcellen (direct) en 14 kweekcellen (indirect);
 • RVS verdampers;
 • Warmtewisselaar(s) voor de terugwinning van restwarmte;
 • Elektrotechnische installatie;
 • Meet- en regeltechniek;
 • Bevochtigingsinstallatie hogedruk;
 • Luchtbehandelingsunits kweekcellen.

Alle disciplines onder één dak
De kracht van Polytechniek als installateur van A tot en met Z, is dat wij alle disciplines onder één dak hebben. De samenwerking tussen deze verschillende disciplines leidt tot synergie. Ten opzichte van de uitvoering van een project door afzonderlijke partijen, levert dit voor onze klanten tal van voordelen op. Namelijk de samenwerking met een hecht team van gekwalificeerde vakmensen met kennis van agrarische systemen, een vast aanspreekpunt en een brede expertise.