Project

Nieuw Bonaventura B.V. – ‘s-Gravendeel

In juni 2021 hebben we bij Polytechniek de opdracht gekregen voor de technische nieuwbouw van tien kweekcellen voor biologisch-dynamische witlof en een duurzame koelinstallatie.
S C R O L L

Leen-Jan en Mieke Reedijk telen al zo’n dertig jaar biologisch-dynamische witlof op hun boerderij Nieuw Bonaventura aan de Boendersweg in ‘s-Gravendeel, die 175 hectare grond beslaat. Ze zijn echte witlofspecialisten. Hun aandacht voor de kwaliteit van de bodem, de biodiversiteit rondom de boerderij en het gewas dat in alle rust mag groeien, proef je in de prachtige witte stronken. Niet voor niets draagt de witlof het Demeter-keurmerk voor biodynamische landbouw en voeding. Het is heel bijzonder dat de familie Reedijk de witlofkrop trekt én de witlofwortel teelt. Dat doen maar weinig telers. Daardoor kunnen zij wel maanden achtereen witlof leveren, want zij hebben het hele teeltschema in eigen hand.

Van mei tot september zijn ze bezig met de teelt van de witlofpennen buiten op het land. Van oktober tot mei poten zij de pennen in bakken in donkere cellen en daar groeit dan uit elke pen in ongeveer drie weken een mooie witte krop. In die maanden zijn ze met zo’n tien tot vijftien mensen aan het werk.

Nieuwbouw kweekcellen en een duurzame koelinstallatie
In juni 2021 hebben we bij Polytechniek de opdracht gekregen voor de technische nieuwbouw van tien kweekcellen voor biologisch-dynamische witlof en een duurzame koelinstallatie.   

De uitgangspunten voor de hydrocultuur en de koelruimte zijn:

  • Tien kweekcellen;
  • Twee rijen per kweekcel;
  • Acht per rij;
  • Twaalf kweekbakken hoog;
  • Koelinstallatie propaan-met foodsafe proceswater.

Propaan chiller met een natuurlijk koudemiddel
Voor tien kweekcellen is één koelcentrale geleverd en gemonteerd. De installatie van de koeling is opgebouwd met een extra wisselaar, een buffervat voor de opslag van de restwarmte en een propaan chiller V-line met een natuurlijk koudemiddel en een vermogen van 135 kW.

Vloerverwarming met een E-ketel als back-up
Daarnaast hebben we vloerverwarming geleverd en gemonteerd in onder andere de werkruimte (verpakking), het kantoor, de kantine en de toiletruimte van de biologisch-dynamische witlofteler. De vloerverwarming is aangesloten op de beschikbare restwarmte van de chiller, met als back-up een E-ketel.

Energiezuinige luchtbehandelingsunits
Ook zijn tien luchtbehandelingsunits voor het klimaat in de kweekcellen geleverd en gemonteerd. De luchtkasten zijn voorzien van energiezuinige ventilatoren die regelbaar zijn tussen de 40 en 100 procent, een koelblok voor het koelen, een elektrisch element voor de verwarming en een mengluchtsysteem voor de binnen- / buitenlucht-sturing. Verder kwamen de levering en montage van een luchtverdeelsysteem, een bevochtigingssysteem en een klimaatcomputer voor de tien kweekcellen aan bod.